2020. április 17., péntek

Senki nem értette azt félre. Undorító volt és gyalázatos

Április 15-én tették közzé Fekete György halálhírét.
https://444.hu/2020/04/15/meghalt-fekete-gyorgy

A Népszavában Tölgyesi Gábor írt rövid nekrológot, amelyben ez olvasható:
"Az MMA tulajdonába kapta a Műcsarnokot, majd egyre több ingatlant, miközben Fekete egyik-másik bántó (félreérthető) nyilatkozata borzolta a kedélyeket. (Utóbb bocsánatot kért.)"
https://nepszava.hu/3074641_fekete-gyorgy-halalara

Hát, ezt nem kellett volna. Elegáns megoldás, ha a gyászhír perceiben ezt az undorító ügyet nem emlegetik fel, ahogy például a 444 el is kerülte.

Ha viszont valaki másként dönt, mint a Népszava szerzője tette, akkor őszintén kell beszélni. Fekete György 2012-ben Konrád Györgyöt (és valójában nemcsak őt) gyalázó szöveggel keltett megérdemelt figyelmet:
"Egyebek mellett azt mondta, hogy „számolni kell azzal, hogy Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön, bármit is mond rólunk”. Illetve célkitűzéseinek ismertetése kapcsán egyszer így fogalmazott:„erre a modern demokráciára én fütyülök, mert ez nem modern és nem demokrácia.”"

Szóval, a félrevezetett külföldiek még Konrád Györgyöt is "magyarnak tekintik"...

Az, amit Fekete megengedett magának, az a bundás antiszemita célozgatások klasszikus, századok óta ismert kódja. Persze, megindult a magyarázgatás, közleménygyártás, de ez a kód tökéletesen célba ért, és elégedettséggel töltötte el azokat, akik az efféle célozgatásokra vágynak. Konrád György álláspontját, külföldi nyilatkozatait utálni mindenkinek joga volt, de ha valaki a magyarságát kérdőjelezi meg emiatt, ráadásul olyan sunyi és nyakatekert módon, ahogy Fekete György tette, az a legsötétebb idők gondolkodásmódját idézte fel újra.

Egyszóval: az a nyilatkozat nem "bántó" és "félreérthető" volt, hanem undorító és gyalázatos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése